İmplant

İmplant tedavisi; dokularla biyouyumlu, diş kökünü taklit eden yapay diş kökü titanyum yapıların çene kemiğine yerleştirilmesidir. Diş eksikliği nedeniyle gerek estetik, gerekse fonksiyon kaybı yaşayan hastaların öncelikli tercihi olan vidalı dişler, titanyum denilen doku dostu bir materyalden üretilmektedir.

Hastaların sistemik sağlık durumlarının değerlendirilmesi, ağız içi muayenesinin dikkatle yapılıp, gerekli 3 boyutlu radyografik kontrollerin ve ölçümlerin yapılmasının ardından hastanın tedaviye uygun olup olmadığına karar verilir. Başarılı bir implant operasyonu' nun gerçekleşmesi için implantın uygulanacağı bölgenin kemik yapısının olması ve diş etlerinin de oldukça sağlıklı olması gerekir.

Hastaya kaç implant yapılacağına tamamen hastanın ağız muayenesi yapıldıktan sonra ve filmine bakılarak karar verilmektedir. Planlama yapılırken, hastada kaç dişin eksik olduğu, hastanın kemik yapısı, dişlerin kapanışının nasıl olduğu, implant yapılacak bölgenin estetik ihtiyacı gibi birçok başlığın değerlendirip ona göre karar verilmesi gerekmektedir.

İmplant operasyonu lokal anestezi altında yapılır. Tedavi, uygulama alanının uyuşturulması ile başlar. Bu implantlar diş doktorları tarafından ufak bir cerrahi işlem ile çene kemiğinize yerleştirilir.  Kemik ile osseointegrasyon kaynaşmasını beklemek yaklaşık 3-6 ay kadar sürmektedir. Ancak, çene kemiğinin yetersiz olduğu hastalarda kemik tozu (greft) gibi çeşitli yöntemlerle kemik kalınlaştırılmasının yapıldığı hastalarda bu süreç daha uzun olabilmektedir. Bu noktadan sonra implantlar gerçek bir diş kökü gibi olur. Bu bekleme süresinin ardından gerekli kontroller sağlandıktan sonra protez tedavisi yapılmaktadır.

İmplant tedavisi, kemik gelişimini henüz tamamlamamış olanlar için tavsiye edilmez.

İmplant yaptıran hastaların tedavi sonrası ağız hijyenlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Özellikle sigara içen kişiler çok dikkatli olmalıdır, çünkü implantın en büyük düşmanı sigaradır. Ağız hijyenine dikkat eden kişilerde ağızda farklı türden kemik yıkıcı bakteri kolonisi olmadığı göz önüne alınırsa tedavi başarısı %95 tir. Yapılan çalışmalara göre ağız hijyenine dikkat etmeyen ve sigara alkol tüketimi çok olan hastalarda başarı oranı ciddi seviyede düşer.